Staj

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Staj Komisyonu

Öğr. Gör. Özgür Hünel (Koordinatör)

Doç. Dr.  Fehmi Soner Mazlum (Üye)


Fakülte Staj Takvimi


Staj Yeri Kabul Formu

Cumartesi Çalışma Dilekçesi (Sadece Cumartesi günü de staj yapılacaksa gerekli.)

Sigorta İstememe Dilekçesi (Sadece üniversitenin sigorta yapması istenmiyorsa gerekli.)


İşsizlik Fonu Katkısı Bilgi Formu


  • Staj Ücretlerine İşşizlik Fonu Katkısı FormuMüstehaklık Belgesi ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi sırasıyla sol üst köşeden zımbalanmış bir şekilde diğer evraklarla birlikte bölüm staj koordinatörüne teslim edilmelidir.
  • Müstehaklık Belgesi (Sağlık Provizyonu) E-Devlet üzerinden alınabilir.

Değerlendirme Formu (Staj bitiminde bölüm staj koordinatörüne teslim edilmelidir.)


Staj Formu Örnekleri (Staj evraklarının nasıl doldurulacağına dair örnekler.)


Erasmus Staj Formları


 

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

Görsel İletişim Tasarımı Programı Staj Yönergesi

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'ne kayıtlı öğrencilerin, mezuniyete hak kazanabilmeleri için, teorik ve pratik derslerine ek olarak, öğrenimleri ile ilgili konularda faaliyet gösteren özel ve/veya kamu kuruluşlarında staj yapmaları zorunludur.  Bu kapsamda öğrenciler 2 adet staj dersi almaktadır. "Staj I - GİT 210" ve "Staj II - GİT 322" kodlu staj dersleri, 4. yarıyıldan 7. yarıyıla kadar 30'ar iş günü olmak şartıyla tamamlanmalıdır. Stajlarını tamamlamayan ve stajı onaylanmayan öğrencilere mezuniyet belgesi verilmez.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanimlar

Amaç
Madde 1- Bu yönerge, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Lisans öğrencilerinin staj işlemlerini yürütmek ve staj esaslarını düzenlemek için hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2- Bu yönerge, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Lisans programına kayıtlı öğrencilerin, mezuniyete hak kazanabilmeleri için, gerekli teorik ve pratik dersleri tamamlamalarının yanı sıra, öğrenimleri ile ilgili konularda faaliyet gösteren özel ve/veya kamu kuruluşlarında yapmak zorunda oldukları, dördüncü yarıyıl ile yedinci yarıyıl arasında, beşinci ve yedinci yarıyılda transkriptte yer alan, "Staj I - GİT 210" ve "Staj II - GİT 322" kodlu staj derslerini ve staj esaslarını kapsar.

Tanımlar

Madde 3- Bu yönetmelikte adı geçen;

Staj: Öğrencilerin eğitimleri kapsamında kuramsal ve uygulamalı derslerde edindikleri bilgi ve becerilerini, gerçek tasarım, yapım, yönetim ve üretim süreçlerinde pekiştirmelerini ve bu süreçlerde ortaya çıkan özgün durumlarla eğitimlerine yön vermelerini sağlayan faaliyetleri,

Staj Komisyonu: Öğretim elemanlarından oluşan staj komisyonunu, Stajyer Öğrenci: Staj yönergesi esaslarına göre staj yapacak öğrenciyi, Staj Raporu: Staj çalışmaları sırasında düzenlenecek belgeleri,
Firma: Staj çalışmasının yapılacağı kamu veya özel kurum ve kuruluşu ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Staj İşlerinin Yürütülmesi

Madde 4- Staj işleri Görsel İletişim Tasarımı Bölümü “Staj Komisyonu” tarafından yönerge esaslarına uygun olarak yürütülür.

Staj Komisyonu

Madde 5- Staj komisyonu bölüm akademik kurulu tarafından öğretim elemanları arasından görevlendirilen bir koordinatör (başkan) ve en az bir üye olmak üzere en az iki kişiden oluşur.

Staj Komisyonunun Görevleri
Madde 6- a) Staj işlerinin aksamadan yürütülmesi için gerekli gördüğü önerileri Bölüm Kurulu’na iletmek,

b) Bölümün stajla ilgili kararlarına uygun olarak staj programlarını yapmak ve yürütmek,

c) Çeşitli kuruluşlardan Bölümün eğitim ve öğretim programına uygun staj yerlerinin bulunmasına yardımcı olmak,

d) Öğrencilerin buldukları staj yerlerini inceleyerek uygun olup olmadığına karar verme,

e) Öğrencilerin staj çalışmalarını düzenlemek, kontrol etmek ve değerlendirmek.

Staj Alanları

Madde 7- Staj komisyonunun onayını almak kaydıyla, stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında aşağıdaki alanlarda yapılması önerilir:

Reklam Ajansları, Tasarım Stüdyoları, Matbaalar, Kamu ve özel kuruluşların alanla ilgili departmanları, çeşitli kuruluşların düzenledikleri tasarımla ilgili çalıştaylar, yaz okulları veya diğer mesleki etkinlikler. Bu alanlar dışında kalan işyeri ve kurumsal staj yerleri önerileri, staj komisyonunun değerlendirmesine tabidir.

Staj Biçimleri

Madde 8- Stajlar iki aşamada (iki derste) gerçekleştirilir. "Staj I - GİT 210" ve "Staj II - GİT 322" olarak kodlanır.

Staj Yerlerinin Belirlenmesi ve Kabulü

Madde 9- Staj yapılacak yerin staj komisyonu tarafından uygun görülerek kabul edilmesi gereklidir. Bu amaçla öğrenci staj yapmak istediği yerin genel özelliklerinin tanıtıldığı ve staj yapılacak yerdeki yetkilinin öğrenciyi stajyer olarak kabul ettiğini belirten yazıyı içeren staj yeri kabul formunu, Bölüm Staj Koordinatörü’ne teslim etmelidir. Staj Komisyonu değerlendirmesini yaptıktan sonra uygun bulursa staj yerini kabul eder. Staj yeri kabul edilmeyen öğrenciler yeni bir yer bularak Staj Komisyonu’na bildirmek zorundadır.

Staj Süresi ve Dönemleri

Madde 10- Staj süreleri, 30’ar iş günü olmak üzere iki ayrı dönemde gerçekleştirilmelidir. Öğrenci, toplam 60 iş günü olan stajlarını 4'üncü yarıyıl sonundan, 7'nci yarıyıl sonuna kadar tamamlamalıdır. Bu sürenin yaz döneminde kullanılması önerilmekle birlikte, Staj Komisyonu'nun onaylaması durumunda kış yarıyıl tatilinde de kullanılabilir. "Staj I - GİT 210 ve "Staj II - GİT 322" olarak kodlanan stajlar transkriptte 5'inci ve 7'nci dönemlerde görünür.

İşyeri Disiplini

Madde 11- Öğrenciler staj çalışmaları süresince çalıştıkları kuruluşun her türlü mevzuat, disiplin, yönetmelik ve çalışma koşullarına aynen uymak zorundadır. Bunlara uymayanların stajları geçersiz sayılır ve gerekirse disiplin soruşturması açılır.

İş Yerinin Stajı Değerlendirmesi ve Onayı

Madde 12- Her staj sonunda işyeri yetkilisi tarafından doldurulacak staj değerlendirme raporu, stajın bitiminden sonraki en kısa sürede elden veya posta / kargo yoluyla bölüme teslim edilmelidir. Bu belge stajın iş yeri tarafından onaylandığını gösteren yasal belge olarak kabul edilir.

Staj Değerlendirme Raporunun Staj Komisyonuna Teslimi

Madde 13- Stajını tamamlayan öğrenci, stajın bitiminden sonraki en kıa sürede, en geç stajı takip eden yarıyılın başlangıcından önce, staj değerlendirme raporunun staj komisyonuna teslim edilmesini sağlamalıdır.

Staj Değerlendirme Raporunun Değerlendirilmesi

Madde 14- Staj komisyonu, öğrencinin staj değerlendirme raporunu inceleyip değerlendirerek stajın geçerli olup olmadığına ilişkin kararını verir. Değerlendirmelerde işyerinin raporda yaptığı puanlama esas alınır. Stajı değerlendirmek için “Başarılı” ve “Başarısız” olmak üzere iki not kullanılır, başarısızlık durumunda staj tekrarlanır.

Staj Belgelerinin Saklanması

Madde 15- Öğrencilerin staj durumu ile ilgili tüm belgeler Bölüm Staj Koordinatörü'nün dosyasında saklanır.

Yatay ve Dikey Geçiş Durumunda Staj Geçerliliği

Madde 16- Yatay geçişle gelen öğrencinin geldiği üniversite-fakülte-bölümde yapmış olduğu stajlarlar var ise, bölüm tarafından muafiyete uygun bulunması durumunda staj derslerinden muaf tutulur. Dikey geçişle gelen öğrencilerde yaptıkları staj, staj komisyonu tarafından uygun bulunursa kabul edilebilir. Aksi takdirde öğrenci staj derslerini almak zorundadır.

Stajın Tamamlanması

Madde 17- Mezuniyet için "Staj I - GİT 210" ve "Staj II - GİT 322" kodlu zorunlu olan stajların tamamlanması gereklidir. Stajı tamamlanmayan ve onaylanmayan öğrenciye mezuniyet belgesi verilmez.

Yürürlülük

Madde 18- Bu yönerge Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlülüğe girer ve Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.