SSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
Adayın 4 yıllık lisans eğitimini, bir üst seviyeye taşıyarak ortalama 2 yılda asgari 120 AKTS’lik ders yükü ile mezun olduğu bir lisansüstü eğitimdir. Eğitim dönemi boyunca adaylardan asgari 8 ders almaları ve Görsel İletişim Tasarımı alanında ilgi duydukları bir konuda yüksek lisans tezi yazmaları beklenir. Akademik alanda ilerleme amacı güden adayların yüksek lisanslarını tezli yapmaları bir zorunluluktur.
Adayın 4 yıllık lisans eğitimini mesleki açıdan gelişmek/güncel kalmak amacıyla daha da derinleştirmesini sağlayan ya da kişisel gelişimine yönelik yaptığı ortalama 1,5 yılda asgari 90 AKTS’lik ders yükü ile mezun olduğu bir lisansüstü eğitimdir. Eğitim dönemi boyunca adaylardan asgari 10 ders almaları ve Görsel İletişim Tasarımı alanında ilgi duydukları bir konuda proje hazırlamaları beklenir. Tezsiz yüksek lisans, akademik ilerleme hedefinden ziyade sektörel gereksinimlere yönelik daha pratik bilgiler içeren bir eğitim biçimidir.
Sadece Yüksek Lisans Programları için geçerli olmak üzere; İngilizce şartını sağlayamayan (YDS, YÖKDİL vb.) öğrencilerimiz her başvuru döneminin bitimini takiben Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen “İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı”na girebilirler.
Bu sınav sonuçları sadece Üniversitemiz Yüksek Lisans Programlarında 3 YIL BOYUNCA geçerlidir. Bu sınav puanı doktora programları başvurularında geçersizdir. Sınav tarihi ve sonuçları Sosyal Bilimler Enstitüsü resmi web sayfasında duyurulmaktadır. İngilizce yeterlik sınavımız Üniversitemizde yüz yüze gerçekleştirilmektedir.
Örgün lisansüstü eğitim programlarına başvuran her adayımız mülakatlara katılmak zorundadır. Başvuru dönemi içerisinde Sosyal Bilimler Enstitüsü web sayfasında mülakat sınav tarihi, saati ve yer bilgileri paylaşılmaktadır. Mülakata girmeyen veya mülakat değerlendirme notu 100 üzerinden 60’ın altında bulunan adaylar için genel başarı notu hesaplanmaz ve aday başarısız sayılarak, programa kayıt hakkı kazanamaz.
Yüksek Lisans ders ücretleri, her ders kayıt döneminde güncellenmektedir.
Güncel ücretlere, Başkent Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında yer alan Ücretler sekmesinden ulaşılabilir.
Program kayıt ücreti üzerinden %30 oranında indirim sağlanır.
Başkent Üniversitesi bünyesindeki tüm lisansüstü programlar için başvuru ücreti 400 TL’dir. Başvuru ücretlerinin iadesi yoktur.
Başvuru ücretini Denizbank Şubelerinden herhangi birine doğrudan yatırmak isteyen adaylar 3010-796910-362 nolu hesaba ücretlerini yatırabilirler. Adaylar dekont açıklama kısmına mutlaka “TC Kimlik Numarası, Ad-Soyad”, “Lisansüstü program başvurusu” bilgisini yazmalıdır.
Başvuru ücretini EFT ile yatırmak isteyen adaylar ise (TL) TR650013400000079691000013 nolu IBAN numarasına ücretlerini yatırabilirler. Adaylar dekont açıklama kısmına online başvuru sisteminde başvuru formu ekranında verilen “EFT KODU” ve “Lisansüstü program başvurusu” bilgilerini yazmalıdır.
Ödemede karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığında ulaşılacak telefon numaraları;
Tel: (0312) 246 6666 Dahili: 6900 - 6901 - 6902 – 6903
İlk aşamada başvuru yapmak isteyen adaylarımız, akademik takvimde belirtilen tarih aralığında “Online Başvuru Sisteminden” başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru şartlarını taşıyıp, taşımadığının kontrolünün sorumluluğu adaylarımıza aittir!
Gerekli belgeler Üniversitemizin ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün web sayfalarında, ayrıca ilgili dönemin başvuru kabul ve koşullarında yayınlanmaktadır. İlgili sayfalardan takip edebilirsiniz.
Öğrenci tezli program için aşağıda yer alan şartları karşılaması durumunda geçiş için başvuru hakkına sahiptir.
Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda geçirdiği süre, geçiş yaptığı programda geçirilmiş sayılır. Geçiş için en geç 2. dönem sonuna kadar başvuru yapılmalıdır. İlgili dilekçe Anabilim Dalı Başkanlığı’na verilmelidir.
Tez yazımında başarılı olamayan öğrencilerin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerinin yerine getirilmiş olması kaydıyla tezsiz yüksek lisans diploması alınabilir.
İlgili yönetmelik uyarınca sadece 06.02.2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler, doktora programlarına başvurabilir. Dolayısıyla şu an tezsiz yüksek lisans programları sonrası doktoraya devam imkânı bulunmamaktadır.
Görsel İletişim Tasarımı Yüksek Lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin programda yer alan ve yükümlü olduğu tüm dersleri başarmış olması, F1, F2, E ya da Z notunun bulunmaması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması sağlanmış olmalıdır. Ayrıca tezli yüksek lisans programında okuyan öğrenciler için tez savunma sınavında başarılı olunması; Enstitü ile ilgili idari işlemlerin (tezin Enstitünün tez yazma kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış, basılmış ve ciltlenmiş, yeterli sayıda kopyası ile Enstitü tarafından belirtilen belgelerin, tez sınavına giriş tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde Enstitüye eksiksiz teslim edilmesi) tamamlanmış olması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan öğrenciye ilişkin mezuniyet kararı Enstitü Yönetim Kurulu tarafından verilir.