2024 Açtığımız Sergiler

GİT 201 - Tipografi - "Harf Kesitinden 3 Boyutlu Afiş" Proje Sergisi

Prof. Dr. Özge Mazlum ve Arş. Gör. Özgür Hünel yürütücülüğündeki GİT 201 - Tipografi dersinin "Harf Kesitinden 3 Boyutlu Afiş" projesinde üretilen öğrenci çalışmalarından oluşan sergi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi B blok, 2. kat, GİT sergi alanında açıldı.

 


 

"Pozitif Yapı" Deprem Farkındalığı Sergisi (2024)

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, "Pozitif Yapı" adlı deprem farkındalığı sergisini, 6 Şubat 2024 tarihinde Galeri Sanat'ta açtı. Sergide bölümümüzden; Prof. Dr. Adnan Tepecik, Doç. Dr. Fehmi Soner Mazlum, Dr. Öğr. Üyesi Erkan Özkarakaş, Arş. Gör. Özgür Hünel ve Arş. Gör. Ezgi Bengisu Bahar'ın tasarımları yer aldı. Ayrıca, öğrencilerimizin de bir deprem farkındalık videosu hazırlayarak destek verdiği sergiye, Kanal B'nin "Günce" adlı programında da değinildi.

"Pozitif Yapı", Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşip toplumsal değişim için bir adım atmaktadır. Her yıl çeşitli etkinlikler planlanarak 6 Şubat 2023 depremi anılacak ve benzer acıların tekrarlanması engellenecektir. Sergi, depremlerle mücadelenin fiziksel ve psikolojik boyutlarını vurgulayarak toplumsal bilinç oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bilinç, deprem anında doğru davranışlar sergilemekten, toplumsal dayanışmaya kadar geniş bir yelpazede önem taşımaktadır Sergide, deprem güvenliği için bina güçlendirme, denetim ve doğru kentleşme gibi önlemler vurgulanmaktadır.

Başkent Üniversitesi, depremde gösterdiği hızlı ve örnek reaksiyonla öne çıkmıştır. Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Haberal?ın da söylediği gibi: ?Bizim görevimiz, ülkemizi yüceltip yükseltmektir?. Biz de Başkent Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak bu vizyonla yola çıktık; yaşamın bir gerçeği olan doğal afetleri hem fiziksel hem de düşünsel açıdan doğallıkla karşılayıp en az zararla gündeliğe dönebilmenin önemini vurgulamak istedik. ?Pozitif Yapı? çerçevesinde hareket etmenin zaruriyeti ve aciliyeti ile gelenekselleşeceğini umduğumuz etkinlikler serisinin ilkini 6 ? 20 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirmiş olduk.

 


 

Şükrü Ertürk "Yumuşak Oyma (Talle-douce)" Gravür Sergisi

 


 

"Yapay Zeka Destekli Tasarım" Proje Sergisi

Doç. Dr. F. Soner Mazlum ve Öğr. Gör. Özgür Hünel yürütücülüğündeki GİT 213 – Dijital Tasarım III dersi kapsamında öğrenciler tarafından yapay zekanın bir tasarım aracı olarak doğru ve etkili kullanımı hedeflenerek üretilen tasarımlar, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi B blok, 2. Kat, GİT sergi alanında açılan “Yapay Zeka Destekli Tasarım” adlı sergi ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

 


 

"Cumhuriyet'in 100. Yılının Genç Zihinlerde İzdüşümü" Proje Sergisi

Prof. Dr. Özge Mazlum ve Öğr. Gör. Özgür Hünel yürütücülüğündeki GİT 113 – Temel Tasarım Stüdyosu I dersi kapsamında öğrenciler tarafından “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı” teması çerçevesinde  üretilen ve fotoğraf, çizim, boya, kolaj ve tipografi uygulamalarını bir arada içeren karışık teknikteki eserler, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi B blok, 2. Kat, GİT sergi alanında açılan “Cumhuriyet’in 100. Yılının Genç Zihinlerde İzdüşümü” adlı sergi ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

 


 

Görsel Hafıza Atölyesi - Kültürel Miras Tasarım Çalıştayı Sergisi


Kültürel miras, bir toplumun geleneklerinden tarihine, yaşam tarzından kimliğine işitsel/görsel/yazılı sanat eserlerinden mimarisine maddi-manevi tüm birikimlerinin toplamıdır.

Böyle bir birikim, insanlık tarihinin izlerini taşır ve geçmişi bugüne aktararak gelecek nesillere yön verir. Gerek tasarımcı adaylarının kendi kültürlerini daha yakından tanıyabilmesi, gerekse ilgili kültürel çıktıların mümkün olduğunca bütünlüklü ve korunaklı şekilde yarınlara taşınabilmesi amacıyla kültürel mirasımıza dair duyarlılık kazandırmayı Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak son derece önemsiyoruz. Zira söz konusu miras unsurları, ihmaller ya da bilinçsizce alınan kararlarla kaçakçılık, tahribat veya tamamen yok edilme gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabilmektedir.

Bu bağlamda düzenlenen Görsel Hafıza Atölyesi: Kültürel Miras Tasarım Çalıştayı, değerlerimizi korumanın önemine dikkat çekerken öğrencilerimizde de farkındalık yaratarak tasarımın gücüyle toplumu bu konuda bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Görsel iletişim tasarımları yalnızca bir sanat formu değil, aynı zamanda bir bilgilendirme aracıdır ve çoğu kez onlarca kelimeyle yaratılamayan etkiyi görseller yoluyla yaratmaya muktedirdir. Bu çalıştay sayesinde, kültürel mirası konu edinen afiş tasarımları birer bilgilendirme ve farkındalık yaratma aracı olarak sunulmuş; görsel iletişim diliyle geçmişle bugün arasında köprü kurulmuştur. Çalıştay, geleceğimizin inşası için hem sağlam bir temel, hem de tasarımcı adaylarımızın entelektüel potansiyellerini yaratıcı yetenekleriyle birleştirecekleri bir platform olmuştur. Görsel Hafıza Atölyesi ile akademik ve sanatsal bir iz bırakmak amaçlanmıştır.

Görsel Hafıza Atölyesi, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması misyonuna katkı sağlamayı amaçlamış olan özgün bir etkinliktir. UNESCO ile iş birliği içinde düzenlenmiş olan bu çalıştay, katılımcı öğrencilere yalnızca teknik bir deneyim değil, aynı zamanda sanatsal ve toplumsal bir bakış açısı da kazandırmıştır. Çalıştay kapsamında öğrencilerden, kültürel miras temalı bir afiş tasarımı ortaya koymaları ve bu tasarımı 20 Aralık 2024 tarihinde düzenlenen sergide sanatseverlerle buluşturmaları istenmiştir.

Çalıştay, 19 Aralık 2024 tarihinde iki ayrı atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Atölye yürütücüsü olarak; Prof. Dr. Çiğdem Demir (Ankara Hacı Bayram Üniversitesi - Görsel İletişim Tasarımı Bölümü); Doç. Dr. Fatih Kurtçu (Hacettepe Üniversitesi - Grafik Bölümü); bölümümüz öğretim elemanlarından ise Doç. Dr. F. Soner Mazlum ve Dr. Öğr. Üyesi. Erkan Özkarakaş görevlendirilmiştir. Öğrenciler 8 kişilik gruplar halinde kendilerine atanan mentör akademisyenlerin gözetiminde bireysel olarak çalışmıştır. Kültürel miras teması çerçevesinde görsel tasarımlarını bir gün içerisinde tamamlamaları şartı getirilmiştir. Bu eserler, sanatsal değerlerinin yanı sıra toplumsal mesajlarıyla da etkili birer farkındalık aracı olarak sergilenmiştir.